8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

Agenda spotkania przewiduje m.in. włączenie i powitanie Norwegii wśród członków rady EED. Ponadto zaplanowano wybory członków władz, których kadencja dobiega końca. Rada dokona również podsumowania dotychczasowej działalności i podejmie decyzje kierunkowe co do kolejnych działań.

EED to flagowa inicjatywa polskiej prezydencji UE z 2011 r., wykorzystująca doświadczenia prodemokratycznej transformacji m.in. polskiej Solidarności. Fundusz ma za zadanie reagować szybciej i bardziej elastycznie niż klasyczne instrumenty, wspierając również organizacje, które dotychczas nie mogły skorzystać z pomocy UE. EED kładzie nacisk na zaangażowanie podmiotów działających „na miejscu”, co wraz z uproszczonymi procedurami zwiększa dopasowanie i efektywność oferowanej pomocy.

Od rozpoczęcia działalności w 2013 r. Fundacja wsparła już 222 inicjatyw we wszystkich krajach sąsiedzkich UE od Białorusi, przez Ukrainę po Syrię czy Egipt, przekazując ponad 6,1 mln euro wsparcia dla 94 inicjatyw w krajach Sąsiedztwa Południowego i ponad 6 mln euro dla 123 inicjatyw w krajach Partnerstwa Wschodniego.

Ponadto od rozszerzenia mandatu geograficznego rok temu Fundacja wsparł 5 inicjatyw spoza obszaru Polityki Sąsiedztwa UE na kwotę 650 tyś. Euro. W lipcu Komisja Europejska przyznała 12 milionów euro na kolejny okres budżetowy, podwajając dotychczasowy wkład. Do końca 2015 roku strony założycielskie EED tj. UE, kraje członkowskie i kraje z poza UE, przekażą blisko 25 mln euro na dalsze działania Fundacji.

W lipcu tego roku PE przyjął sprawozdanie autorstwa posła do PE Andrzeja Grzyba, pozytywnie oceniając dotychczasową działalność EED i wzywając m.in. do zapewnienia stabilnego i długofalowego finasowania.