8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

Młodzi, którzy zgłoszą się do programu, sami wybiorą pracodawcę. Zachętą do ich zatrudnienia jest dofinansowanie do wynagrodzenia w wysokości płacy minimalnej (wraz ze wszystkimi składkami i podatkiem) przez pierwszy rok. W zamian firma zobowiąże się do utrzymania miejsca pracy przez co najmniej kolejne 12 miesięcy.

W sumie pracodawca będzie mógł otrzymać nawet ponad 26 tys. zł dofinansowania. Warunkiem jest zatrudnienie młodego pracownika na umowie o pracę. Dofinansowanie nie obejmie umów zlecenie, o dzieło i samozatrudnienia.

- Mówimy przedsiębiorcom wprost: nie zatrudniajcie młodych ludzi na umowach śmieciowych, które nie dają im ani stabilizacji zawodowej, ani poczucia bezpieczeństwa. Pomożemy wam finansowo w pierwszym okresie, gdy młodzi dopiero zdobywają doświadczenie - tłumaczy Urszula Pasławska, posłanka PSL.

Program „Praca dla Młodych" jest finansowany z Funduszu Pracy. PSL zarezerwował na niego środki w budżecie na 2016 r. Program jest elementem opracowanego przez Ludowców „Paktu dla Pracy". PSL rozszerzył już m.in. definicję młodej osoby bezrobotnej (wcześniej były to osoby do 25 lat, obecnie już do 30 lat, dzięki czemu ze wsparcia w szukaniu pracy może skorzystać więcej osób). Skrócono z 6 do 4 miesięcy czas w którym urząd pracy musi młodemu bezrobotnemu przedstawić ofertę pracy, podniesienia kwalifikacji lub odbycia płatnego stażu u pracodawcy.

Z kolei dzięki programowi „Wsparcie w starcie" absolwenci mogą dostać pieniądze na start biznesu na znacznie lepszych warunkach niż w banku. Obniżyliśmy koszty pracy dla pracodawców, którzy zatrudniają młodych. Młodzi mogą także skorzystać z bonów stażowych, szkoleniowych, zatrudnieniowych i na zasiedlenie.

Kliknij tutaj a dowiesz się więcej na ten temat.