Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

Młodzi, którzy zgłoszą się do programu, sami wybiorą pracodawcę. Zachętą do ich zatrudnienia jest dofinansowanie do wynagrodzenia w wysokości płacy minimalnej (wraz ze wszystkimi składkami i podatkiem) przez pierwszy rok. W zamian firma zobowiąże się do utrzymania miejsca pracy przez co najmniej kolejne 12 miesięcy.

W sumie pracodawca będzie mógł otrzymać nawet ponad 26 tys. zł dofinansowania. Warunkiem jest zatrudnienie młodego pracownika na umowie o pracę. Dofinansowanie nie obejmie umów zlecenie, o dzieło i samozatrudnienia.

- Mówimy przedsiębiorcom wprost: nie zatrudniajcie młodych ludzi na umowach śmieciowych, które nie dają im ani stabilizacji zawodowej, ani poczucia bezpieczeństwa. Pomożemy wam finansowo w pierwszym okresie, gdy młodzi dopiero zdobywają doświadczenie - tłumaczy Urszula Pasławska, posłanka PSL.

Program „Praca dla Młodych" jest finansowany z Funduszu Pracy. PSL zarezerwował na niego środki w budżecie na 2016 r. Program jest elementem opracowanego przez Ludowców „Paktu dla Pracy". PSL rozszerzył już m.in. definicję młodej osoby bezrobotnej (wcześniej były to osoby do 25 lat, obecnie już do 30 lat, dzięki czemu ze wsparcia w szukaniu pracy może skorzystać więcej osób). Skrócono z 6 do 4 miesięcy czas w którym urząd pracy musi młodemu bezrobotnemu przedstawić ofertę pracy, podniesienia kwalifikacji lub odbycia płatnego stażu u pracodawcy.

Z kolei dzięki programowi „Wsparcie w starcie" absolwenci mogą dostać pieniądze na start biznesu na znacznie lepszych warunkach niż w banku. Obniżyliśmy koszty pracy dla pracodawców, którzy zatrudniają młodych. Młodzi mogą także skorzystać z bonów stażowych, szkoleniowych, zatrudnieniowych i na zasiedlenie.

Kliknij tutaj a dowiesz się więcej na ten temat.