Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

PSL nie pozwoli PiS zniszczyć samorządów - zapewnił w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Ludowcy mówią „nie" rozbiorowi administracyjnemu województw, ograniczaniu budżetów samorządowych, likwidacji gimnazjów i przerzucaniu nowych zadań na samorządowców.

PSL wystąpił do premier Beaty Szydło o informację bieżącą rządu ws. sytuacji polskich samorządów. To odpowiedź Ludowców na pojawiające się od tygodni w mediach wypowiedzi przedstawicieli PiS. Chodzi m.in. o zapowiedź podziału Mazowsza, likwidacji gimnazjów i ograniczenie finansów samorządów.

- Polska samorządna to Polska silnych lokalnych społeczności, z której wyrasta siła całego narodu. Ludowcy nie pozwolą politykom PiS zniszczyć samorządów - zapewnił w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Największe obawy samorządowców budzi obiecana przez PiS w kampanii wyborczej podwyżka kwoty wolnej od podatku. PSL popiera postulat obniżenia obciążeń podatkowych, ale nie zgadza się, by odbyło się do kosztem samorządów, które mogą stracić na tym blisko 9 mld zł.

- Czy PiS zamierza dotrzymać słowa i podnieść kwotę wolną od podatku? A jeśli tak, to jak zrekompensuje samorządom niższe wpływy podatkowe? Te środki są już zaplanowane na inwestycje drogowe, kanalizacyjne czy służbę zdrowia - pytała posłanka PSL Andżelika Możdżanowska.

Samorządowcy obawiają się także zapowiadanej przez PiS likwidacji gimnazjów. W ostatnich latach samorządy zainwestowały ogromne środki w funkcjonowanie placówek i dostosowanie ich do potrzeb uczniów. Czy plany PiS oznaczają konieczność zwolnienia nauczycieli i pracowników administracji? W obronie gimnazjów sam Związek Nauczycielstwa Polskiego zebrał 250 tys. podpisów.

- Ponad milion uczniów i ich rodzice oraz 120 tys. nauczycieli i pracowników administracji czekają na decyzję, co PiS zrobi z gimnazjami. Nie traktujcie ich jak królików doświadczalnych, nie straszcie zapowiedziami, tylko powiedzcie wprost, co zamierzacie zrobić? - mówiła posłanka PSL Urszula Pasławska.

Niepokój samorządowców budzą także plany rządu dotyczące służby zdrowia. PiS obiecywało w kampanii zahamowanie komercjalizacji szpitali. Jednak z przedstawionych przez resort zdrowia założeń do ustawy o działalności leczniczej wynika, że odpowiedzialność za długi szpitali PiS zamierza przerzucić na samorządy.

Ludowcy zwrócili się do premier Beaty Szydło o jasną deklarację dot. rozbioru administracyjnego województw. Od polityków PiS płyną różne sygnały: jedni mówią o rozbiorze Mazowsza jeszcze wiosną, inni zaprzeczają, jeszcze inni deklarują, że owszem, ale nie teraz, tylko w przyszłości.

- Rozbioru administracyjny Mazowsza nie ma najmniejszego sensu. Nie wiem skąd taka determinacja PiS, by doprowadzić do destrukcji tego regionu. Dlatego apelujemy: nie karzmy mieszkańców i samorządowców za to, że dobrze gospodarują w swoich małych ojczyznach - powiedział poseł PSL Piotr Zgorzelski.