Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

PiS blokuje rozwój odnawialnych źródeł energii. Skończy się to wyższymi rachunkami za prąd, bardziej zanieczyszczonym powietrzem i wysokimi karami finansowymi od Unii Europejskiej - alarmuje PSL.

- Cały świat widzi przyszłość w czystych, odnawialnych źródłach energii. Dla Polski to szansa na zwiększenie innowacyjności, poprawę bezpieczeństwa energetycznego, a także nowe miejsca pracy w sektorze zielonej energetyki. Jak PiS może tego nie dostrzegać? - dziwi się Mieczysław Kasprzak, poseł PSL.

PiS nową kadencję Sejmu rozpoczął od zablokowania zielonej energii. - Nie możemy się na to zgodzić. Rząd stąpa w tej sprawie po cienkim lodzie. Stawką w tej grze jest bezpieczeństwo energetyczne Polski - tłumaczy poseł Kasprzak.

Z inicjatywy PSL w Sejmie powstał zespół ds. rozwoju odnawialnych źródeł energii. Posłowie z różnych stron sceny politycznej mają wspólnie z ekspertami opracować nowe ramy dla rozwoju zielonej energii.

Jeśli PiS nie zmieni zdania ws. OZE, Polsce grożą wysokie kary finansowe. Zgodnie z wymogami unijnymi do 2020 r. udział energii ze źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu ma wynieść w Polsce 15 proc.

Tymczasem ostatnie dane za 2014 r. mówią o 11,45% udziale (źródło: GUS). To niemal tyle samo co w 2013 r. - Jeśli obecny trend się utrzyma, zamiast wymaganych 15 proc., w 2020 r. osiągniemy zaledwie 12,9% udziału energii z odnawialnych źródeł. Kary finansowe mogą iść w miliardy złotych - ostrzega poseł Kasprzak.

Dzięki PSL w poprzedniej kadencji Sejmu udało się uchwalić kompromisową ustawę o OZE. Określała ona nowe zasady wsparcia dla różnego rodzaju odnawialnych źródeł energii. Przepisy miały wejść w życie już od 1 stycznia 2016 r., jednak PiS przełożyło to o pół roku. Dodatkowo zapowiedziało wprowadzenie przepisów ograniczających stawianie wiatraków.

- Zmiany forsowane przez PiS blokują rozwój zielonej energii, co jeszcze bardziej przybliża nas do dotkliwych kar finansowych. Co gorsze, jednocześnie PiS ogranicza Polakom dostęp do tańszego prądu - tłumaczy poseł Kasprzak.

Chodzi o wsparcie dla prosumentów. Zainwestowali już prywatne środki w panele fotowoltaiczne, żeby móc produkować energię na swoje potrzeby. PiS na razie odroczył przeznaczone dla nich wsparcie finansowe i wszystko wskazuje na to, że w ogóle się z niego wycofa.