8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

PiS blokuje rozwój odnawialnych źródeł energii. Skończy się to wyższymi rachunkami za prąd, bardziej zanieczyszczonym powietrzem i wysokimi karami finansowymi od Unii Europejskiej - alarmuje PSL.

- Cały świat widzi przyszłość w czystych, odnawialnych źródłach energii. Dla Polski to szansa na zwiększenie innowacyjności, poprawę bezpieczeństwa energetycznego, a także nowe miejsca pracy w sektorze zielonej energetyki. Jak PiS może tego nie dostrzegać? - dziwi się Mieczysław Kasprzak, poseł PSL.

PiS nową kadencję Sejmu rozpoczął od zablokowania zielonej energii. - Nie możemy się na to zgodzić. Rząd stąpa w tej sprawie po cienkim lodzie. Stawką w tej grze jest bezpieczeństwo energetyczne Polski - tłumaczy poseł Kasprzak.

Z inicjatywy PSL w Sejmie powstał zespół ds. rozwoju odnawialnych źródeł energii. Posłowie z różnych stron sceny politycznej mają wspólnie z ekspertami opracować nowe ramy dla rozwoju zielonej energii.

Jeśli PiS nie zmieni zdania ws. OZE, Polsce grożą wysokie kary finansowe. Zgodnie z wymogami unijnymi do 2020 r. udział energii ze źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu ma wynieść w Polsce 15 proc.

Tymczasem ostatnie dane za 2014 r. mówią o 11,45% udziale (źródło: GUS). To niemal tyle samo co w 2013 r. - Jeśli obecny trend się utrzyma, zamiast wymaganych 15 proc., w 2020 r. osiągniemy zaledwie 12,9% udziału energii z odnawialnych źródeł. Kary finansowe mogą iść w miliardy złotych - ostrzega poseł Kasprzak.

Dzięki PSL w poprzedniej kadencji Sejmu udało się uchwalić kompromisową ustawę o OZE. Określała ona nowe zasady wsparcia dla różnego rodzaju odnawialnych źródeł energii. Przepisy miały wejść w życie już od 1 stycznia 2016 r., jednak PiS przełożyło to o pół roku. Dodatkowo zapowiedziało wprowadzenie przepisów ograniczających stawianie wiatraków.

- Zmiany forsowane przez PiS blokują rozwój zielonej energii, co jeszcze bardziej przybliża nas do dotkliwych kar finansowych. Co gorsze, jednocześnie PiS ogranicza Polakom dostęp do tańszego prądu - tłumaczy poseł Kasprzak.

Chodzi o wsparcie dla prosumentów. Zainwestowali już prywatne środki w panele fotowoltaiczne, żeby móc produkować energię na swoje potrzeby. PiS na razie odroczył przeznaczone dla nich wsparcie finansowe i wszystko wskazuje na to, że w ogóle się z niego wycofa.