8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

PSL złoży poprawkę "złotówka za złotówkę" do projektu ustawy o programie Rodzina 500 plus - powiedział w TVN24 Biznes i Świat Władysław Kosiniak Kamysz, prezes PSL. - Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - doprecyzował były minister pracy.

Kosiniak-Kamysz podkreślał na antenie TVN24 Biznes i Świat, że warto złożyć kilka poprawek do programu 500 plus. Jedna z nich dotyczy progu dochodowego przy pierwszym dziecku. - Jest to propozycja poprawki "złotówka za złotówkę". Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - mówił prezes PSL.

Rozwiązanie systemowe

Jak przypomniał jest to rozwiązanie systemowe, które funkcjonuje już w świadczeniach rodzinnych wprowadzonych od początku bieżącego roku. - Dzięki niemu przekroczenie kryterium dochodowego uprawniającego do tych świadczeń (674 zł na osobę w rodzinie lub 764 zł dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem) nie oznacza automatycznie ich utraty. Dotychczas wystarczyło przekroczyć je choćby o złotówkę, by stracić wszystkie zasiłki.

Były minister pracy przyznał, że wołałby, żeby na pierwsze dziecko w ogóle nie było progu dochodowego. - To byłaby najdalej idąca poprawka, szczególnie dla samotnych matek, ale pewnie będzie ciężko o poparcie przez PiS tej poprawki - przyznał.

Dodał, że trzeba szukać nowych rozwiązań. - Zobaczymy, czy jest otwartość PiSu na dialog, o którym taki wiele mówił pan prezydent i pani premier - zaznaczył.

Kto ma brać?

Prezes Ludowców pytany był też, czy bogate rodziny powinny otrzymywać dodatek. - Apele o to, aby bogatsi nie wnioskowali o 500 zł są niedopuszczalne i bulwersujące. Jeżeli nie wprowadzamy w ustawie górnego pułapu (dochodowego - red.) to nie zniechęcajmy ludzi do korzystania z tego programu. Każdy kto ma prawo skorzystać z tego programu powinien to zrobić - podkreślił.

CAŁA WYPOWIEDŹ PREZESA PSL WŁADYSŁAWA KOSINIAKA - KAMYSZA - KLIKNIJ TUTAJ

WSZYSTKO O PROGRAMIE 500 PLUS - KLIKNIJ TUTAJ