Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

PSL złoży poprawkę "złotówka za złotówkę" do projektu ustawy o programie Rodzina 500 plus - powiedział w TVN24 Biznes i Świat Władysław Kosiniak Kamysz, prezes PSL. - Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - doprecyzował były minister pracy.

Kosiniak-Kamysz podkreślał na antenie TVN24 Biznes i Świat, że warto złożyć kilka poprawek do programu 500 plus. Jedna z nich dotyczy progu dochodowego przy pierwszym dziecku. - Jest to propozycja poprawki "złotówka za złotówkę". Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - mówił prezes PSL.

Rozwiązanie systemowe

Jak przypomniał jest to rozwiązanie systemowe, które funkcjonuje już w świadczeniach rodzinnych wprowadzonych od początku bieżącego roku. - Dzięki niemu przekroczenie kryterium dochodowego uprawniającego do tych świadczeń (674 zł na osobę w rodzinie lub 764 zł dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem) nie oznacza automatycznie ich utraty. Dotychczas wystarczyło przekroczyć je choćby o złotówkę, by stracić wszystkie zasiłki.

Były minister pracy przyznał, że wołałby, żeby na pierwsze dziecko w ogóle nie było progu dochodowego. - To byłaby najdalej idąca poprawka, szczególnie dla samotnych matek, ale pewnie będzie ciężko o poparcie przez PiS tej poprawki - przyznał.

Dodał, że trzeba szukać nowych rozwiązań. - Zobaczymy, czy jest otwartość PiSu na dialog, o którym taki wiele mówił pan prezydent i pani premier - zaznaczył.

Kto ma brać?

Prezes Ludowców pytany był też, czy bogate rodziny powinny otrzymywać dodatek. - Apele o to, aby bogatsi nie wnioskowali o 500 zł są niedopuszczalne i bulwersujące. Jeżeli nie wprowadzamy w ustawie górnego pułapu (dochodowego - red.) to nie zniechęcajmy ludzi do korzystania z tego programu. Każdy kto ma prawo skorzystać z tego programu powinien to zrobić - podkreślił.

CAŁA WYPOWIEDŹ PREZESA PSL WŁADYSŁAWA KOSINIAKA - KAMYSZA - KLIKNIJ TUTAJ

WSZYSTKO O PROGRAMIE 500 PLUS - KLIKNIJ TUTAJ