Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

W dniu wczorajszym, w Zielonej Górze gościliśmy Prezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego Władysława Kosiniaka-Kamysza i dwukrotnego Prezesa Rady Ministrów Waldemara Pawlaka. Jednocześnie było to także spotkanie noworoczne  Polskiego Stronnictwa Lubuskiego w województwie lubuskim, na którym po występach utalentowanych, młodych lubuskich artystów, podsumowano ubiegły rok i omówiono plany na przyszłość.

Spotkanie otworzyła Prezes Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego Pani Jolanta Fedak i poprosiła o odśpiewanie Roty. Nie ma chyba osoby, u której odśpiewanie tej opublikowanej po raz pierwszy w 1908 roku pieśni hymnicznej, nie wzbudzałoby przechodzących dreszczy. Bo to właśnie historia i ludowe korzenie są podwalinami Ruchu Ludowego. Wielokrotnie, w swoich słowach, zarówno Jolanta Fedak, Władysław Kosiniak-Kamysz oraz Waldemar Pawlak, podkreślali rolę tradycji i historii PSL.

Władysław Kosiniak-Kamysz przedstawił swoją wizję prowadzenia PSL w tych trudnych dla ugrupowania czasach. Mówił o solidarności, o wzajemnym szacunku i wspieraniu się. Przedstawił także propozycje ustaw czy też ich poprawek, które klub PSL zamierza zgłosić w najbliższych dniach. A są to m. in. przejście na emeryturę po 40 latach pracy czy też "zł za zł", której projekt ma wyjść naprzeciw potrzeb matek samotnie wychowujących dziecko.

Waldemar Pawlak natomiast pytany był o sukces wyborczy w 2011 roku, kiedy to po raz pierwszy w historii rząd koalicji po 4 latach sprawowania władzy, ponownie uzyskał poparcie wyborców. Wg niego, sukces wyborczy w 2011 roku był wynikiem uprawiania polityki "na serio". Kolega Pawlak uważa, że PSL ma tak silną reprezentację w samorządach lokalnych, ponieważ nasi burmistrzowie, wójtowie, starostowie i marszałkowie traktują politykę poważnie. W momencie, kiedy pojawia się kuglarstwo, próby oszukiwania wyborców - wtedy pojawia się porażka.

Prezes Fedak wspomniała cytat Wintsona Churchilla "Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga". Niech te piękne słowa przyświecają wszystkim członkom i sympatykom PSL w codziennej pracy.