8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

W dniu wczorajszym, w Zielonej Górze gościliśmy Prezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego Władysława Kosiniaka-Kamysza i dwukrotnego Prezesa Rady Ministrów Waldemara Pawlaka. Jednocześnie było to także spotkanie noworoczne  Polskiego Stronnictwa Lubuskiego w województwie lubuskim, na którym po występach utalentowanych, młodych lubuskich artystów, podsumowano ubiegły rok i omówiono plany na przyszłość.

Spotkanie otworzyła Prezes Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego Pani Jolanta Fedak i poprosiła o odśpiewanie Roty. Nie ma chyba osoby, u której odśpiewanie tej opublikowanej po raz pierwszy w 1908 roku pieśni hymnicznej, nie wzbudzałoby przechodzących dreszczy. Bo to właśnie historia i ludowe korzenie są podwalinami Ruchu Ludowego. Wielokrotnie, w swoich słowach, zarówno Jolanta Fedak, Władysław Kosiniak-Kamysz oraz Waldemar Pawlak, podkreślali rolę tradycji i historii PSL.

Władysław Kosiniak-Kamysz przedstawił swoją wizję prowadzenia PSL w tych trudnych dla ugrupowania czasach. Mówił o solidarności, o wzajemnym szacunku i wspieraniu się. Przedstawił także propozycje ustaw czy też ich poprawek, które klub PSL zamierza zgłosić w najbliższych dniach. A są to m. in. przejście na emeryturę po 40 latach pracy czy też "zł za zł", której projekt ma wyjść naprzeciw potrzeb matek samotnie wychowujących dziecko.

Waldemar Pawlak natomiast pytany był o sukces wyborczy w 2011 roku, kiedy to po raz pierwszy w historii rząd koalicji po 4 latach sprawowania władzy, ponownie uzyskał poparcie wyborców. Wg niego, sukces wyborczy w 2011 roku był wynikiem uprawiania polityki "na serio". Kolega Pawlak uważa, że PSL ma tak silną reprezentację w samorządach lokalnych, ponieważ nasi burmistrzowie, wójtowie, starostowie i marszałkowie traktują politykę poważnie. W momencie, kiedy pojawia się kuglarstwo, próby oszukiwania wyborców - wtedy pojawia się porażka.

Prezes Fedak wspomniała cytat Wintsona Churchilla "Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga". Niech te piękne słowa przyświecają wszystkim członkom i sympatykom PSL w codziennej pracy.