8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

800 rodzin w Warszawie, ponad 500 w Lublinie i Gdańsku, przeszło 300 Radomiu, Toruniu i Bytomiu - oni już dostają co miesiąc 1000 zł kosiniakowego.

- To, że nie pracowałam na umowę o pracę, nie powinno decydować o tym, czy po urodzeniu dziecka mam pieniądze na lekarstwa czy pieluchy. Nie należy mi się urlop rodzicielski i pieniądze z ZUS, a kosiniakowe to prawdziwe bezpieczeństwo dla mnie i dziecka - mówi Pani Paulina z Ciechanowa, mama siedmiomiesięcznego Wojtusia. - Uważam, że kosiniakowe to prawdziwe wsparcie dla rodziców - dodaje.

Zainteresowanie nową formą wsparcia dla rodzin jest bardzo duże. Rodziców cieszy zarówno kwota 1000 zł miesięcznie, ale i łatwy dostęp do świadczenia. Kosiniakowego nie ogranicza żaden próg dochodowy, dlatego decyzji odmownych praktycznie nie ma. Świadczenie przysługuje wszystkim rodzicom, którzy nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich. To m.in. studenci, osoby bezrobotne, pracujące na umowach o dzieło.

- W Radomiu od początku roku wpłynęło już 335 wniosków o kosiniakowe. To bardzo dużo - informuje Justyna Piątek, rzecznik prasowy MOPS w Radomiu.

W Warszawie przez pierwsze pół miesiąca funkcjonowania kosiniakowego, wniosek o  świadczenie złożyło prawie 800 osób. W Lublinie w styczniu wpłynęło 531 takich wniosków, a w Gdańsku 445.

W Bytomiu 362, Toruniu 301, Kielcach 174 wnioski. W Radomiu na 355 złożonych wniosków, aż 271 spełniało kryteria przyznania nowego becikowego. Podobnie w Rzeszowie - do dziś wydano 180 pozytywnych dla rodziców decyzji, na 180 złożonych wniosków.

Szacuje się, że z kosiniakowego w tym roku skorzysta ponad 126 tys. rodziców. Od początku roku, wniosek o Kosiniakowe rodzice w całej Polsce mogą składać w swojej gminie oraz przez Internet.

Chcesz wiedzieć więcej na temat "kosiniakowego" - PRZECZYTAJ PORADNIK