Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

800 rodzin w Warszawie, ponad 500 w Lublinie i Gdańsku, przeszło 300 Radomiu, Toruniu i Bytomiu - oni już dostają co miesiąc 1000 zł kosiniakowego.

- To, że nie pracowałam na umowę o pracę, nie powinno decydować o tym, czy po urodzeniu dziecka mam pieniądze na lekarstwa czy pieluchy. Nie należy mi się urlop rodzicielski i pieniądze z ZUS, a kosiniakowe to prawdziwe bezpieczeństwo dla mnie i dziecka - mówi Pani Paulina z Ciechanowa, mama siedmiomiesięcznego Wojtusia. - Uważam, że kosiniakowe to prawdziwe wsparcie dla rodziców - dodaje.

Zainteresowanie nową formą wsparcia dla rodzin jest bardzo duże. Rodziców cieszy zarówno kwota 1000 zł miesięcznie, ale i łatwy dostęp do świadczenia. Kosiniakowego nie ogranicza żaden próg dochodowy, dlatego decyzji odmownych praktycznie nie ma. Świadczenie przysługuje wszystkim rodzicom, którzy nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich. To m.in. studenci, osoby bezrobotne, pracujące na umowach o dzieło.

- W Radomiu od początku roku wpłynęło już 335 wniosków o kosiniakowe. To bardzo dużo - informuje Justyna Piątek, rzecznik prasowy MOPS w Radomiu.

W Warszawie przez pierwsze pół miesiąca funkcjonowania kosiniakowego, wniosek o  świadczenie złożyło prawie 800 osób. W Lublinie w styczniu wpłynęło 531 takich wniosków, a w Gdańsku 445.

W Bytomiu 362, Toruniu 301, Kielcach 174 wnioski. W Radomiu na 355 złożonych wniosków, aż 271 spełniało kryteria przyznania nowego becikowego. Podobnie w Rzeszowie - do dziś wydano 180 pozytywnych dla rodziców decyzji, na 180 złożonych wniosków.

Szacuje się, że z kosiniakowego w tym roku skorzysta ponad 126 tys. rodziców. Od początku roku, wniosek o Kosiniakowe rodzice w całej Polsce mogą składać w swojej gminie oraz przez Internet.

Chcesz wiedzieć więcej na temat "kosiniakowego" - PRZECZYTAJ PORADNIK