Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

- W państwie prawnym nie jest dopuszczone dokonywanie zmiany Konstytucji jedynie w celu zażegnania bieżącego sporu politycznego. Oznaczałoby to instrumentalne traktowanie ustawy zasadniczej -  mówił poseł PSL Krzysztof Paszyk w debacie nad projektem zmiany Konstytucji autorstwa klubu Kukiz'15. W dniu dzisiejszym - Sejm nie zgodził się na odrzucenie w pierwszym czytaniu przygotowanego przez klub Kukiz'15 projektu zmian w konstytucji. O odrzucenie go wnioskowały Nowoczesna i PSL. Projekt dotyczy TK i zakłada m.in. zwiększenie liczby sędziów z 15 do 18.

Projekt łamie zasadę wyłączności kompetencji dla rozstrzygania o zgodności aktów prawnych z Konstytucją, zastrzeżonej dla Trybunału Konstytucyjnego.

Projekt Kukiz'15 przewiduje badanie zgodności z konstytucją ustawy o TK przez Sąd Najwyższy. Nie wynika z niego jednak w jakim składzie Sąd Najwyższy miałby orzekać.

PSL negatywnie ocenia także propozycję, by sędziowie byli wybierani przez Sejm kwalifikowaną większością 2/3 głosów oraz rozwiązanie dotyczące wygaszenia kadencji obecnych sędziów Trybunału w ciągu 60 dni od wejścia w życie projektu.

- To jest nie tylko złamanie zasady o niedziałaniu prawa wstecz, lecz złamanie konstytucyjnej gwarancji niezawisłości sędziego Trybunału - ocenił poseł Paszyk.

Projekt wygląda jakby był zrobiony na kolanie. Paszyk zwracając się do posłów Kukiz'15 stwierdził, że "idą prostą drogą ku PiS".

- Gdzie PiS nie może tam Kukiz'15 (Ku-PiS) pomoże - stwierdził.