8. rocznica Katastrofy Smoleńskiej. Ludowcy uczczą ofiary

kwiecień 09, 2018

10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu.

Kosiniak-Kamysz: Wsparcie rolników zamiast budowy płotu

kwiecień 05, 2018

Zamiast budować płot za 300 mln zł, potrzebna jest realna pomoc rolnikom.

Emerytura bez podatku. Ludowcy walczą z PiS o podwyżki dla seniorów

marzec 12, 2018

Wyższe emerytury nawet o kilkaset złotych dla wszystkich seniorów.

PSL: Rolnik to nie księgowy

marzec 06, 2018

PiS utrudnia zatrudnienie obcokrajowców. – To uderzy rolnictwo – alarmują ludowcy.

Szacunek i troska dla weteranów. Projekt ludowców w Sejmie

marzec 02, 2018

W Polsce weterani misji pokojowych nie są traktowani z szacunkiem i uznaniem na jaki zasługują.

Niemcy zamkną rynek dla polskiej wieprzowiny? Przez ASF

marzec 23, 2018

Nieudolność ministra Krzysztofa Jurgiela w sprawie ASF może kolejny raz narazić rolników na straty.

Pierwszy tweetup ludowców. Bądźcie z nami!

luty 15, 2018

To historyczny moment. Ludowcy organizują w Warszawie pierwszy tweetup PSL.

#Czasowstrzymywacz PSL zatrzyma zmianę czasu w Europie?

luty 08, 2018

W polskim parlamencie pomysł zatrzymania zmiany czasu poparły zgodnie wszystkie środowiska.

To był prawdziwy nokaut. W wyborach uzupełniających do Rady Miasta i Gminy Drobin kandydatka Polskiego Stronnictwa Ludowego, Renata Chrobocińska, pokonała przedstawicielkę PiS Hannę Kuźmiewską uzyskując blisko 70 proc. poparcie. Ten wynik pokazuje, że tylko PSL może zatrzymać PiS.

W miniony weekend w Drobinie odbyły się wybory uzupełniające do Rady Miasta i Gminy Drobin. Startowały w nich dwie panie, pierwsza popierana przez PSL druga przez PiS. Dla lokalnych struktur PiS te wybory były bardzo ważne. Miały pokazać, że poparcie dla PiS jest nadal wysoki w regionie. Jarosław Kaczyński wysłał do pomocy w kampanii swojej kandydatce najważniejszych w regionie działaczy PiS. Do głosowania na przedstawicielkę rządzącej partii namawiali m.in. nowy wicedyrektor ARiMR, poseł na Sejm z PiS, oraz radna wojewódzka. Taką mobilizację partyjnych działaczy wysokiego szczebla w wyborach gminnych zazwyczaj się nie notuje. To tylko pokazuje jak bardzo zależało Jarosławowi Kaczyńskiemu na zwycięstwie.
Jednak nic z tego nie wyszło. Merytoryka, spokój i uznanie wśród mieszkańców jakim cieszy się kandydatka PSL Renata Chrobocińska, zwyciężyła nad nachalnym i naciągającym prawdę marketingiem obłudy proponowanym przez PiS. Wyborcy dali tej partii wyraźny sygnał, że nie dadzą się nabrać  na populistyczne zagrywki. PSL pokonał PiS stosunkiem 66 proc do 34 proc.

To dobry prognostyk przed nami wybory uzupełniające do Senatu RP na Podlasiu, które odbędą się 6 marca. Startuje w nich Mieczysław Bagiński z PSL, popierany także przez Platformę Obywatelską, Nowoczesną i lokalne komitety. Jego kontrkandydatką jest Anna Anders z PiS, która wcześniej walczyła bezskutecznie o mandat Senatora z Warszawy.