Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

To był prawdziwy nokaut. W wyborach uzupełniających do Rady Miasta i Gminy Drobin kandydatka Polskiego Stronnictwa Ludowego, Renata Chrobocińska, pokonała przedstawicielkę PiS Hannę Kuźmiewską uzyskując blisko 70 proc. poparcie. Ten wynik pokazuje, że tylko PSL może zatrzymać PiS.

W miniony weekend w Drobinie odbyły się wybory uzupełniające do Rady Miasta i Gminy Drobin. Startowały w nich dwie panie, pierwsza popierana przez PSL druga przez PiS. Dla lokalnych struktur PiS te wybory były bardzo ważne. Miały pokazać, że poparcie dla PiS jest nadal wysoki w regionie. Jarosław Kaczyński wysłał do pomocy w kampanii swojej kandydatce najważniejszych w regionie działaczy PiS. Do głosowania na przedstawicielkę rządzącej partii namawiali m.in. nowy wicedyrektor ARiMR, poseł na Sejm z PiS, oraz radna wojewódzka. Taką mobilizację partyjnych działaczy wysokiego szczebla w wyborach gminnych zazwyczaj się nie notuje. To tylko pokazuje jak bardzo zależało Jarosławowi Kaczyńskiemu na zwycięstwie.
Jednak nic z tego nie wyszło. Merytoryka, spokój i uznanie wśród mieszkańców jakim cieszy się kandydatka PSL Renata Chrobocińska, zwyciężyła nad nachalnym i naciągającym prawdę marketingiem obłudy proponowanym przez PiS. Wyborcy dali tej partii wyraźny sygnał, że nie dadzą się nabrać  na populistyczne zagrywki. PSL pokonał PiS stosunkiem 66 proc do 34 proc.

To dobry prognostyk przed nami wybory uzupełniające do Senatu RP na Podlasiu, które odbędą się 6 marca. Startuje w nich Mieczysław Bagiński z PSL, popierany także przez Platformę Obywatelską, Nowoczesną i lokalne komitety. Jego kontrkandydatką jest Anna Anders z PiS, która wcześniej walczyła bezskutecznie o mandat Senatora z Warszawy.