Forum Myśli Społecznej

wrzesień 06, 2017

Dnia 05.09.2017r. w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze odbyła się wojewódzka inauguracja Forum Myśli Społecznej.

Prezydenckie weto. Kosiniak-Kamysz: Nie jesteśmy bezsilni

lipiec 25, 2017

Prezydent Andrzej Duda odmówił podpisania ustawy o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.

Ludowcy upamiętnili ofiary Wielkiego Strajku Chłopskiego

lipiec 24, 2017

Setki osób uczciło 80. rocznicę Wielkiego Strajku Chłopskiego zorganizowanych w Muninie na Podkarpaciu

116. rocznica urodzin Stanisława Mikołajczyka

lipiec 18, 2017

Po śmierci Wincentego Witosa był przywódcą Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz premierem

PSL zbiera podpisy pod apelem do Prezydenta

lipiec 15, 2017

Szef PSL zaapelował dziś w Krakowie do liderów wszystkich ugrupowań opozycyjnych o zbieranie

Żegnamy księdza Jana Majewskiego

lipiec 11, 2017

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 10 lipca br. w wieku 75 lat zmarł Ksiądz Jan Majewski

PiS kręci nowy bat na przedsiębiorców

czerwiec 26, 2017

PiS kręci ciężki bat na pracowników. Dzięki nowym przepisom ZUS

Przegląd 500+. PSL proponuje „Złotówka za złotówkę”

czerwiec 21, 2017

Podczas najbliższego posiedzenia Sejmu dojdzie do przeglądu programu 500+.

PSL chce złożyć swój projekt umożliwiający przejście na emeryturę po 40 latach pracy jako projekt obywatelski - powiedział szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Dodał, że ludowcy będą zbierać pod nim podpisy z pomocą związków zawodowych i organizacji pozarządowych.

Projekt ludowców został odrzucony przez Sejm pod koniec listopada. Za odrzuceniem głosowało 184 posłów (głównie PO, Kukiz'15 i Nowoczesnej); przeciw - 49 (PSL i 31 parlamentarzystów PiS); wstrzymało się - 202 (w większości PiS).

- To jest projekt bazujący na wolności. Wolności ubezpieczonego do dokonania wyboru, kiedy chce przejść na emeryturę. Szczególnie wolności dla osób, które wcześnie rozpoczęły działalność zawodową i dotyczy różnych grup zawodowych, nie tylko rolników, ale także tych, którzy ukończyli szkołę zawodową lub już w trakcie nauki w szkole zawodowej podjęli zatrudnienie - mówił szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz, przedstawiając projekt na sali sejmowej.

Szef Stronnictwa podkreślił, że ludowcy złożyli u marszałka sejmu wniosek o rejestrację obywatelskiego komitetu, który będzie zbierał podpisy pod projektem "Dobra emerytura po 40 latach".

- To jest szansa dla tych, którzy najciężej pracują na skorzystanie z wypracowanych przez siebie pieniędzy i na przejście na emeryturę. To jest szansa dla tych wszystkich, którzy zaczęli pracę, którzy odprowadzali składki i mają prawo do emerytury. To jest propozycja dla pielęgniarek, dla rzemieślników, dla rolników. To jest propozycja dla wszystkich - mówił były minister pracy.

Jego zdaniem proponowane przez ludowców rozwiązanie daje prawo wyboru. - Wydaje się, że PSL staje dziś największą partią wolności - ocenił Kosiniak-Kamysz. Zdaniem polityka, projekt budzi duże zainteresowanie. Dodał, że PSL rozpoczyna akcję zbierania podpisów pod projektem, a informacje na jego temat można znaleźć na stronie internetowej: www.dobraemerytura.info

Propozycja PSL przewiduje, że niezależnie od tego, w jakim wieku rozpoczęło się pracę, będzie można przejść na emeryturę po 40 składkowych latach. Do stażu pracy liczyłaby się praca na etacie, umowie-zleceniu czy prowadzenie własnej działalności gospodarczej; nie liczyłby się czas studiów lub bezrobocia.

Projekt PSL pozwala przejść na wcześniejszą emeryturę nawet tym, którzy przez cały czas pracy dostawali najniższą pensję, a z wyliczeń wyjdzie im emerytura poniżej minimalnej - czyli w wysokości kilkuset złotych. Ludowcy chcą takim osobom dopłacać do emerytury minimalnej (dziś wynosi ona 880,45 zł) z budżetu państwa.

Sejm rozpatruje obywatelski projekt ustawy, jeśli wraz z nim złożonych zostanie wymagane minimum 100 tys. podpisów obywateli popierających go. Na ich zebranie komitet inicjatywy obywatelskiej ma trzy miesiące od czasu zarejestrowania. Po złożeniu podpisów w Sejmie są one liczone i weryfikowane.

Jeżeli popierasz projekt PSL, pobierz listę poparcia inicjatywy ustawodawczej, zbierz podpisy i dostarcz je do 29 lutego do siedziby ZW PSL ul. Niepodległości 27, 65-042 Zielona Góra.

POBIERZ LISTĘ POPARCIA INICJATYWY USTAWODAWCZEJ - KLIKNIJ TUTAJ