Szefowie klubów PSL, Nowoczesnej i P0 uważają, że prezydent Andrzej Duda jako strażnik konstytucji powinien zabrać głos w sprawie Trybunału Konstytucyjnego. Oczekujemy działania ze strony prezydenta, bo inaczej niezrozumiałe jest, po co zwołał wtorkowe konsultacje - podkreślali.

Lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zaznaczył, że ważny w tej sprawie jest głos strażnika konstytucji. Bez jego głosu w tej sprawie na pewno będzie trudno o jakikolwiek kompromis i wyjście z sytuacji, która powoduje zagrożenie ładu demokratycznego w Polsce.

- Minęła dobra, nadal nie mamy oświadczenia prezydenta. Przed zaplanowanymi na dziś głosowaniami, ważny jest głos strażnika Konstytucji. Pan prezydent jest wybrany w wolnych wyborach, ma bardzo silny mandat społeczny. Bez jego głosu w tej sprawie, bez jego stanowiska, będzie trudno o jakikolwiek kompromis i wyjście z sytuacji, która stanowi zagrożenie dla ładu demokratycznego w Polsce - powiedział prezes PSL.