Teraz jest czas rozmowy. Najbliższe dni poświęcamy na informowanie rodaków o tym, co się dzieje. Będziemy brali udział we wszystkich wydarzeniach, które będą pokazywać jak ważny jest ład demokratyczny w Polsce, jak ważne są struktury państwa polskiego, które muszą ze sobą współdziałać, ale też mają swoją odrębność funkcjonowania - powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Szef PSL rozmawiał dzisiaj o zmianach w Trybunale Konstytucyjnym z liderami Forum Młodych Ludowców. FML będzie organizować w regionach spotkania informacyjne nt. Trybunału Konstytucyjnego.
Wielu ludzi nie rozumie, o co tak naprawdę chodzi. Jest potrzeba informacji, czemu służy Trybunał - uważają Młodzi Ludowcy. Jest potrzebna pilnie nowa ustawa po 2 wyrokach Trybunału Konstytucyjnego. Jeśli prezydent Duda jej nie zgłosi, to „PSL da radę".

PSL wyjdzie z taką inicjatywą kompromisu. Pomoże także w tym względzie panu prezydentowi, jeśli ten będzie chciał pomocy. Rola prezydenta nie wyczerpała się - stwierdził lider PSL. W naszym pojęciu najważniejsze jest informowanie Polaków o tym, co się dzieje i rozmowa z rodakami. Ważne, by nie przejść obojętnie obok tych wydarzeń.
Myślę, że przyjdzie moment, gdy wszyscy będziemy mówili jednym głosem w tej sprawie; mówię o opozycji - powiedział prezes PSL.