Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy o wspólną pracę nad nowelizacją ustawy o Trybunale Konstytucyjnym. Podkreślił tym samym, że ta sprawa jest dla Polaków ważna, bo Trybunał stoi na straży praw obywatelskich. Nie chodzi o sędziów, nie chodzi o taki, czy inny skład (Trybunału), ale chodzi o sprawy ważne dla Polaków, o prawa obywatelskie. Trybunał Konstytucyjny stoi na straży praw obywatelskich - zaznaczył  podczas briefingu prasowego w Sejmie lider PSL.

Od prezydenta, jako strażnika Konstytucji, oczekujemy aktywności. Polegać ma ona jednak nie na "byciu notariuszem" lecz dawaniu realnych propozycji wyjścia z impasu konstytucyjnego. Jest potrzebna pilnie nowa ustawa po 2 wyrokach Trybunału Konstytucyjnego. Chcemy, by przy nowelizacji zostały wzięte pod uwagę orzeczenia Trybunału. Sytuacja robi się groźna również dlatego, że może to zahamować dopłaty z UE dla Polaków.

Całe to zamieszanie, które budzi niepokój co do ładu demokratycznego w Polsce, może wpłynąć na to, że dopłaty dla przedsiębiorców i rolników oraz wsparcie dla polskich rodzin mogą być zagrożone - zaznaczył Władysław Kosiniak-Kamysz.  Ważna kwestia poruszana w dniu dzisiejszym to samorządy i kadencyjność wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Polskie Stronnictwo Ludowe jest przeciwne ograniczeniu kadencji władz samorządowych. Dlaczego odbierać prawo obywatelom do wyznaczania ilości kadencji? To obywatele, mają prawo decydować o tym czy ich wójt, burmistrz, prezydent jest dobry czy zły. Niech PiS nie odbiera prawa naszym rodakom do stanowienia w małych ojczyznach - powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz.

To w samorządzie decyduje się o sprawach najbliższych ludziom. Nie może być tak, że rządzący w Warszawie będą decydować o tym co się dzieje w Myślenicach, w Ciechanowie, czy w innym miejscu w Polsce - uważa prezes PSL.