PSL złoży poprawkę "złotówka za złotówkę" do projektu ustawy o programie Rodzina 500 plus - powiedział w TVN24 Biznes i Świat Władysław Kosiniak Kamysz, prezes PSL. - Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - doprecyzował były minister pracy.

Kosiniak-Kamysz podkreślał na antenie TVN24 Biznes i Świat, że warto złożyć kilka poprawek do programu 500 plus. Jedna z nich dotyczy progu dochodowego przy pierwszym dziecku. - Jest to propozycja poprawki "złotówka za złotówkę". Osoby, które przekroczą próg dochodowy np. o 50 zł będą otrzymywać 450 zł. To bardzo racjonalna poprawka - mówił prezes PSL.

Rozwiązanie systemowe

Jak przypomniał jest to rozwiązanie systemowe, które funkcjonuje już w świadczeniach rodzinnych wprowadzonych od początku bieżącego roku. - Dzięki niemu przekroczenie kryterium dochodowego uprawniającego do tych świadczeń (674 zł na osobę w rodzinie lub 764 zł dla rodzin z niepełnosprawnym dzieckiem) nie oznacza automatycznie ich utraty. Dotychczas wystarczyło przekroczyć je choćby o złotówkę, by stracić wszystkie zasiłki.

Były minister pracy przyznał, że wołałby, żeby na pierwsze dziecko w ogóle nie było progu dochodowego. - To byłaby najdalej idąca poprawka, szczególnie dla samotnych matek, ale pewnie będzie ciężko o poparcie przez PiS tej poprawki - przyznał.

Dodał, że trzeba szukać nowych rozwiązań. - Zobaczymy, czy jest otwartość PiSu na dialog, o którym taki wiele mówił pan prezydent i pani premier - zaznaczył.

Kto ma brać?

Prezes Ludowców pytany był też, czy bogate rodziny powinny otrzymywać dodatek. - Apele o to, aby bogatsi nie wnioskowali o 500 zł są niedopuszczalne i bulwersujące. Jeżeli nie wprowadzamy w ustawie górnego pułapu (dochodowego - red.) to nie zniechęcajmy ludzi do korzystania z tego programu. Każdy kto ma prawo skorzystać z tego programu powinien to zrobić - podkreślił.

CAŁA WYPOWIEDŹ PREZESA PSL WŁADYSŁAWA KOSINIAKA - KAMYSZA - KLIKNIJ TUTAJ

WSZYSTKO O PROGRAMIE 500 PLUS - KLIKNIJ TUTAJ