22 maja w Żaganiu odbyło się Wojewódzkie Święto Ludowe. Historia obchodów Święta Ludowego jest bardzo długa i sięga początku wieku XX  a dokładnie 1904r. Początkowo obchodzono je w rocznice bitwy pod Racławicami. W w roku 1926 na I Kongresie Tworzącego się Stronnictwa Chłopskiego podjęto uchwałę o czczeniu święta ludowego w dzień Zesłania Ducha Świętego (Zielone Świątki) wtedy też ustalono że odznaką partyjną tego Stronnictwa będzie czterolistna koniczynka. Dokonanie się zjednoczenia istniejących partii chłopskich na Kongresie w 1931 roku w jedno wspólne Stronnictwo Ludowe spowodowało przejęcie dotychczasowych tradycji ludowych i ich prawne usankcjonowanie. Dotyczyło to także uznania Zielonych Świątek jako Święta Ludowego. Od tego czasu weszło ono do stałego kanonu symboli Ruchu Ludowego.

W tegorocznych uroczystościach uczestniczyło wielu znamienitych gości. Rozpoczęcia dokonali gospodarze wydarzenia, Starosta Henryk Janowicz oraz Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Wystąpienie okolicznościowe wygłosiła Pani Prezes Zarządu Wojewódzkiego Jolanta Fedak jak również Przewodniczący Sejmiku Lubuskiego Czesław Fiedorowicz. W Święcie wzięli udział przedstawiciele Zarządów Powiatowych PSL z całego województwa. Wręczono również "Złotą Koniczynę" zasłużonym działaczom PSL, oraz wyróżniono najbardziej zasłużone osoby najwyższym odznaczeniem Polskiego Stronnictwa Ludowego - Medalem Wincentego Witosa. W tym dniu, razem z ludowcami był przedstawiciel partii PO, partnera koalicyjnego w Sejmiku Lubuskim Waldemar Sługocki.

Druga część objęła występy artystyczne oraz biesiadę ludową.

Zdjęcia można zobaczyć na naszym fanpage:

Zdjęcia Wojewódzkie Święto Ludowe Żagań 2016