Działamy, sadzimy drzewa, aby choć troszkę zniwelować straty spowodowane masową wycinką drzew. Dzisiaj wystartowaliśmy w Zielonej Górze z akcją #DrzewoDlaPolski #SzyszkaChallenge i nominowaliśmy kolejne osoby do posadzenia kolejnych drzewek.

A są to: Janusz Kubicki - Prezydent Miasta Zielona Góra, Czesław Fiedorowicz - Przewodniczący Sejmiku Województwa Lubuskiego, Stanisław Tomczyszyn - Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Mirosław Glaz - Starosta Krośnieński i Marek Humiński - przedstawiciel biznesu, właściciel firm w Zielonej Górze, m. in. Everest Fitness oraz CrossFit8k48.
Akcja nawiązuje do decyzji Ministra Środowiska, która dotyczy wycinki drzew. Zgodnie z nowymi przepisami właściciel nieruchomości może be zezwolenia wyciąć drzewo na swojej działce jeśli nie jest to związane z działalnością gospodarczą.  Przepisy w istocie były potrzebne aby uregulować kwestię wycinki drzew, które zagrażają otoczeniu. Jednak przyjęte w pośpiechu normy prawne zezwoliły na masową wycinkę drzew. Straty w drzewostanie są ogromne!

Zapraszamy wszystkich chętnych do włączenia się do akcji! Wystarczy zasadzić drzewo i nominować kolejną osobę.

Akcją społeczną zapoczątkowaną w województwie lubuskim przez członków Zarządu Powiatowego PSL w Zielonej Górze zainteresowały się liczne media.

#DrzewoDlaPolski #SzyszkaChallenge #PSL #Smog #ZielonePłucaZiemi #ZG