Były podziękowania, gratulacje i kwiaty od burmistrza. A wszystko dla Grażyny Dereń - Człowieka Roku.

We wtorek, 28 lutego na sesji rady miasta Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej (gm. Rzepin), radna sejmiku województwa lubuskiego, znana regionalistka, której potrawy są wpisane na ministerialną listę produktów regionalnych odebrała dyplom z wyróżnieniem "Człowiek Roku Krono 2016". Jest to cykliczny plebiscyt "Gazety Lubuskiej" i spółki SWISS KRONO w Żarach.

Grażyna Dereń została w nim laureatem wybranym przez kapitułę. - Nie jestem człowiekiem wyjątkowym i nie uważam, że takie nagrody mi się należą. Robię co robię, co trzeba zrobić. Nie dla aplauzu, ale po to, żeby żyło nam się lepiej i żeby promować nasz region. Ale jest mi bardzo miło, że zostałam nominowana , a potem wybrana. Takie nominacje dowodzą tego, że warto cos robić dla społeczeństwa, a nie patrzyć z boku - mówi laureatka.

- Nie zgadzam się z panią - odpowiedział Słąwomir Dudzis, burmistrz Rzepina - Jest pani wyjąkowa. To co pani robi jest wyjątkowe, od wielu lat działa pani społecznie, promuje naszą gminę, nasze tradycje, walczy o dobro gminy, powiatu i województwa - dodaje.

Radni oraz goście obecni na sesji potwierdzili słowa burmistrza gromkimi brawami.

Warto wspomnieć, że pani Grażyna Dereń została nominowana przez dziennikarzy "Gazety Lubuskiej" do plebiscytu na "Menadżera Województwa". Każdy, kto uważa, że zasługuje na ten tytuł może na nią zagłosować wysyłając SMS o treści MW.10 na nr 72355. Koszt SMS-a to 2,46 zł z VAT.

Nominowana przez „Gazetę Lubuską” za miłość do regionu, którą połączyła w produkcję regionalnych produktów. - Kiedyś pojechałam do Włoch, bardzo zaintrygowały mnie ich produkty regionalne - wspomina. - Pomyślałam wtedy, że to jest to, co chcę robić. Będę promować Ziemię Lubuską poprzez produkty regionalne. I to robię.

Ale na tym nie koniec. Jej celem jest utworzenie w regionie szlaku kulinarnego. - Mamy ogromne możliwości, wspaniałe tereny, wspaniałe restauracje, doskonałych kucharzy, wykształconą kulinarnie młodzież, chociażby ta, ze szkoły gastronomicznej w Gorzowie Wlkp., która odnosi sukcesy nie tylko w skali województwa - planuje. - Teraz zainteresowanie zdrową, tradycyjną żywnością jest przeogromne. Taki szlak kulinarny, byłby wielką promocją regionu i województwa.

źródło: Naszemiasto.pl